Oldalak

2014. december 10., szerda

December napjai - milyen legyen?

Lassan készülgetnek a December napjai albumok többeknél is, de szerintem még mindig nem késő nekiállni. Ám ha nem készült eddig sem fotó, sem feljegyzés, akkor mondjuk nehezebb a helyzet :) Bár mondjuk, nem hiszem, hogy akinek a scrapbookozás a hobbija, az az elmúlt 9-10 napban nem fotózott... Tegyük fel, hogy nincs fotó - saját fotó - akkor még mindig ott van az internet: tumblr, pinterest, rengeteg csodás, inspiráló, hangulatos képet lehet találni, ami megfelel a hangulatunknak. Nem muszáj, hogy mindegyik konkrétan karácsonyos legyen. A képekhez lehet esetleg idézetet is keresni/írni/nyomtatni, kinek hogy hozza a kedve/engedi az ideje.

Ha még nincs saját fotó, de akarunk, mert kedvünk kerekedik hozzá, akkor témákat is kereshetünk: Photo a day challenge címszóval (ilyen listákat az alább belinkelt Pinterest-es mappámban is találhatunk). Aztán max. kicsit csalunk, mert nem aznap készült a fotó, de ez szerintem nem feltétlenül baj.

Nézzük azt, hogy ha van saját fotó. Lehet, hogy eddig csak tettük ide-oda, vagy nézegettük a gépen, esetleg a telón/fényképezőn, mert még le sem töltöttük. Először is döntsük el, melyik képet/képeket szeretnénk felhasználni. Ezeket tegyük külön. Lehet, hogy a kiválogatott képeknek csak a tizedét hívtjuk elő/nyomtatjuk ki, de szerintem jobb, ha eleve egy helyen vannak, külön mappában.
Döntsük el azt is, mekkora és milyen alakú legyen az albumunk. Akkora, mint egy kártya, egy képeslap, vagy A5-ös, A4-es, esetleg 6*6 inches? Álló, fekvő vagy négyzetes? Ha nagyon tanácstalanok vagyunk, ismét keresgéljünk a neten. Nekem van a Pinterest-en egy külön mappám, amibe a DD (December Daily, December napjai) ötleteket, inspirációkat, megoldásokat gyűjtöm. Nagyon sok szép albumot láttam, de arra azért figyeljünk, hogy ne akarjunk egyszerre minden ötletet, stílust megvalósítani és belepréselni egy albumba. Szerintem.
Ha megvan a méret és az alak, döntsük el, mennyi és mekkora fotó kerüljön egy lapra. Nem muszáj minden naphoz fényképet is tenni! Ezt mindenki maga határozza el, milyennek szeretné az albumot. A lényeg, hogy ha döntöttünk a képről, hívassuk elő/nyomtassuk ki.

Célszerű összekészíteni az albumkészítéshez a hozzávalóinkat. Ha valaki olyan szerencsés,  hogy külön szobája vagy asztala van ehhez, akkor is pakoljuk egy helyre azokat a dolgokat, amik az albumhoz kellenek. Nekem nincs külön helyem, de így is egy nagyobb méretű dobozban van minden, ami kell, így ha leülök, nem kell kétpercenként felugrálni ezért-azért.

Egyszerű volt a dolgom, mert idén a Scrapfellow-s Karácsony napjai csomagot használom fel. Jó, oké, így egyben már nem lehet kapni, de külön a papírok, album, bélyegzők, stb mind megvásárolhatók. Akinek nincs csomagja, természetesen saját maga állítja össze a hozzávalókat, így legalább elfogynak az évek óta otthon felhalmozott készletek is :)
// Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sokáig olyan nehezen használtam fel a kincseimet... Minden túl szép és nekem tetsző volt ahhoz, hogy felragasszam vagy belevágjak. De szerencsére így, hogy tudom, konkrétan mi lesz a sorsuk, valahogy már könnyűszívvel vágok-tépek-ragasztok. Végülis ezért vettem őket, nem?//

És végül a címben felvetett kérdés: milyen legyen az album? Nem mondom azt, hogy olyan, amilyennek szeretnéd, már csak azért sem, mert én (tapasztalatlan scrapbookos révén) a falnak megyek ettől a választól. Illetve már nem, de 1-2 éve még igen. Ugyanis sokszor fogalma sincs az embernek, hogy milyent szeressen. Ehhez mutatok most be néhány példát, aztán, ha még jön több ötlet, bővítem ezt a listát is.

Lehet sok fényképes, mint az enyém (önző módon ezzel kezdem). Ez inkább egy kissé feldíszített fényképes napló.

A sok fényképes lapot borítékba is lehet tenni, mint Ali 2009-ben:
(Ali blogját ettől függetlenül is érdemes nézegetni, bár a DD albumainak külön címkéje van és szépen évek óta (2007 óta, vagyis már 8. éve!) csinálja. Nagyon jó ötletek vannak nála a díszítéshez, fotókhoz, feliratokhoz, stb.


Lehet egyfényképes (mármint oldalanként), mint Krisztáé:


Lehet emlékgyűjtő (én az utazásos albumoknál ezeket a mindenféle dolgokat útiszemétnek szoktam nevezni, de itt nem állná meg a helyét), mint Gigi albuma:

Lehet műanyag tasakos megoldás (ezeket Project Life, rövidítve PL albumlapoknak hívják), mint Borié:

Lehet borítékos PLmegoldás (ezt a Studio Calico oldalán találtam, végig lehet lapozni):

Használhatsz sokféle (de egymáshoz illő) papírt és gyűrűket az album összefogásához (itt találtam):

Egy régi könyvet is át lehet alakítani, ennek altered book a neve. Dia csinált ilyent tavaly (meg idén is, de az még nincs fent a blogján, csak FB-on), ráadásul végig is nézheted az egész albumot ebben a videóban:


Nem tudom, mennyire volt hasznos, hogy ezt leírtam, talán a kezdőknek és bizonytalankodóknak ad egy kis lendületet.
Folyt. köv. :)

4 megjegyzés:

Gólya írta...

Jol raertel es nagyon klassz, hogy ezt igy osszefoglaltad! Elso DD albumos leven: nalam adott volt a gyurus mappa. Meghataroztam az oldalak magassagat oldal teljes magassagban minden oldalam ilyen magas lesz es az oldalak szelesseget tetszes szerint valtogatom. Igy valtozatos es megis van benne egyfajta egyseg.

Ányi írta...

Igen, jó ötlet ez a "betétlapos" dolog, szerintem majd beteszem még ide!
Hihi, gondolkoztam rajta pár napig, aztán csak le kellett írni :)

Rucola Designs írta...

Nagyon tuti kis összefoglaló!!! Az albumod is szuper lesz.

Budaházi Brigitta írta...

Csak a többieket tudom ismételni! Szuper összefoglaló bejegyzést írtál!