Oldalak

2014. december 11., csütörtök

December napjai - saját gyakorlati tapasztalataim

Mindjárt mutatom az eddigi lemaradásaimat, de közben kigondoltam azt is, hogy leírom, milyen roppant hasznos :) tapasztalatokra tettem szert az elmúlt napokban scrapbook területén. Ezt is bővíteni fogom, ha lesz mit ideírni.

A pékzsineget könnyebb megmasnizni és jobban a helyén marad, ha a kiszemelt helyére a papírra vagy a fényképre mindkét oldalról készítünk egy-egy 1-2 mm-es bevágást és ebbe csúsztatjuk bele először a zsineget, majd utána kötjük.


A fotópapírra lehet vízfestékkel festeni és nagyon szépen szárad!
A chipboardot is lehet festeni, fe felragasztás előtt mindenképpen meg kell várni, amíg megszárad, ugyanis nagyon hamar átnedvesedik.

A strasszokat úgy a legkönnyebb a helyére tenni, ha összecsukott olló hegyével (nekem ez volt kéznél) a leendő helye közelében letoljuk a műanyag lapról, amire fel vannak ragasztva, a helyére löködgetjük, majd egyszerűen lenyomjuk.

Díszítőelemet (itt a feliratos tag-et) úgy is felragaszthatunk, hogy az egyik felén lapos kétoldalú ragasztóval rögzítjük, a másik felén meg ragasztókockával.

Tetszőleges méretűre vágott kiegészítő lapokat is használhatunk (én itt azt írtam le, hogyan telik egy napom), de arra figyeljünk, hogy rögzíteni tudjuk (az én esetemben a lap magssága legalább akkor alegyen, mint a két gyűrű közti távolság, különben kifordul az albumból és macerás összecsukni).

Dekortapasszal vagy más módon való rögzítéssel is megtoldhatjuk az oldalaink szélességét, ekkor egy adott oldalt is tudunk lapozgatni.

A strasszkövek felragasztásáról már írtam, most csak egy ötlet, hogy nemcsak papírra, de dekorgombra is ragaszthatjuk,

vagy pauszdíszre

vagy chipboardra, parafára, szalagra... stb :)

Az aktuális kedvencem a pékzsineggel kivarrt parafa csillag. Nagylyukú, de vékony tűvel varrjunk és kissé távolabb az alak szélétől, nehogy beszakadjon. Amúgy nagyon könnyű varrni, olyan érzés, mint a szivacslappal való dolgozás.

A cérnákat úgy gyűrtem a díszek alá, hogy levágtam egy hosszabb darabot, összegyűrtem, középen összefogtam és egy kétoldalú ragasztót ráragasztottam az aljára. A ragasztós felével hozzányomtam a chipboardhoz. A cérna másik felére is vágtam egy kis kétoldalú ragasztót, ezt a cérna másik felére ragasztottam, így tkp a cérna mindkét felére került ragasztó és így már biztos lehetek abban, hogy nem bomlik le a helyéről.

Még egy tapasztalat, amit jó lett volna az elején tudni: a papírok a felragasztott-domborodó díszek miatt vastagabbak lesznek itt-ott, s ezzel nincs is gond, míg csak az egyik felére dolgozunk. Sajna többször belefutottam abba a hibába, hogy emiatt a papír másik oldalán már nehezebben dolgoztam. Szóval, aki teheti, az egy lap két oldalát először állítsa össze, hogy milyen lesz majd készen és vastagsági sorrendben ragassza fel a díszeket. Persze, ha van más tapasztalat, szívesen várom!

Ja igen, ha külön kis díszt készít valaki, azt célszerű külön megcsinálni és ha készen van, egyben felragasztani a helyére. Pl. az ilyenekre gondolok:

Folyt. köv. :)

1 megjegyzés: